Ana içeriğe atla

Öne çıkanlar

THOR YILDIRIM TANRISI (BÖLÜM 2)

THORLA İLGİLİ  HİKAYELER: MJÖLNİR`İN ÇALINMASI Devlerin dünyası Jötunheimr'ın kralı Thrym, Freya'ya aşıktır. Onunla evlenmeyi planlıyor. Thor uyurken Mjölnir çekicini çalar. Çekiç çalınan Thor, Loki'ye koşar ve yardım ister. Loki, Thrym'in çekicini çaldığını söylüyor. Dev Thrym şantaj yapar ve Mjölnir karşılığında tanrıça Freya'yı ister. Tanrılar bir plan yapar ve Thor'un Thrym'i Freya olarak gizlemesine karar verir. Thor bir gelinlik ile Thrym'e gidecek ve çekici ondan alacak. Thor bunu kabul edemese de planı kabul etmek zorunda kalır.  İskandinav mitolojisindeki en güçlü tanrı Thor: Yıldırım tanrısı Thor Freya kılığına girerek Thrym'e gider. Thrym, Freya'nın sandığı Thor için bir ziyafet düzenler. İçecekler ziyafet boyunca içilir ve Thrym, Thor'un Freyja olduğuna ve Mjölnir'i elinde tuttuğuna inanır. Thor, Mjölnir'i alır almaz dev Thrym'den intikam alır. THOR VE TARIM Thor, örnek bir savaşçı ve sosyal düzenin savunucusu olmanın ...

KRAL MİDAS KİMDİR??

Kral Midas Kimdir?

Kral Midas, Sakarya Nehri’nin bulunduğu yerde yani Anadolu’nun batısında yaşamış olan hanedanlıklardan biri olan Frigya’nın kralıdır. Midas her ne kadar efsanevi Frigya kralı olarak bilinse de Frigya’nın başkenti olan Gordion’u o kurmamıştır. Gordion’u kuran kişi babası Kral Gordios’tur. Başkenti Midas kurmamış olsa da onun da Frigya’nın şehirlerinden birini kurduğu söylenir, bu şehir Midaeum’dur. Midas bir hükümdara göre az yaşamış ve 42 yıl sonunda hayatını kaybetmiştir.

Midas M.Ö. 738-696 yılları arasında yaşamıştır. Midas’ın yaşamı ve ölümü üzerine bir çok hikaye bulunmaktadır. Midas, "Yunan mitolojisinde" ise eşek kulakları ile anılmaktadır. Hakkındaki bir diğer efsane ise Midas’ın dokunduğu her şeyi altına çevirme özelliğinin oluğudur. Bu yeteneği “Midas Dokunuşu” ve “Altın Dokunuş” isimleriyle adlandırırlar. Fakat tarih kitaplarında birden fazla Midas’ın bahsi geçer. Bu Midas’lardan birinin milattan önce, Tunç Çağı’nın son dönemlerine doğru hayatını sürdürdüğü söylenir. Bu anlatılan zaman dilimi ise Truva Savaşı öncesi döneme denk gelmektedir. Fakat Homer’in yazmış olduğu meşhur İlyada kitabında ne Midas’tan ne de babası Gordias’tan bahsedilmez. Homer’in kitapta anlattığı hükümdarlar ise Frigya’nın diğer krallarından olan Mygdon ve Oterus’tur. Gerçek ve hikayelerde geçen Midas’ın ise M.Ö. 8. yüzyılda yaşamış olup döneminde Asurlular ve Anadolu’da yaşamış uygarlıklara savaşlar açmış olduğu söylenir. Asurlulara ait olan kaynaklarda ise Midas’ın Muşkili Mita olarak adlandırıldığı geçer. M.S. 110-180 yılları arasında yaşamış gezgin Pausanias’a göre, Ankara’yı da Midas kurmuştur. 

KRAL MİDASIN HİKAYESİ 

Birden fazla Midas’ın olmasından da anlaşılabileceği üzere Midas, Yunan Mitolojisinde üzerinde en fazla tartışılan kişilerdendir. Kaynaklara göre çok bilgedir ve bilge olduğu kadar da hırslıdır. Aynı zamanda bir kültür ve sanat aşığıdır. Bundan ötürü kendine ait bir gül bahçesi bulunmaktadır, ama aynı zamanda dünyadaki tüm zenginliğe sahip olmaya çalışan açgözlü bir insandır. Midas bir Yunan prensesi olan Damodice ya da Hermodice olarak bilinen kişi ile evlenerek Yunanlılarla ticaret yapma olasılığı bulmuştur. Babasının kurduğu ve babasının adını taşıyan Gordion şehrini çok kudretli ve işgal edilmesi imkansız olan bir yer olarak görmesini sağlayan aşırı özgüveni ve kibiri sayesinde İran’dan gelip Anadolu’yu mahveden Kimmer baskınını fark edemez ve böylelikle ülkesini koruyamamış olur. Böylelikle babasının kurduğu Gordion’u kısa sürede kaybederler. İddialara göre Midas bu baskından kurtulmuştur fakat kendine olan güveni büyük ölçüde sarsılır ve bu sebeple yaşamak istemez ve öküz kanı içerek kendini öldürür.

Yorumlar

Geri bildirim

Sitemizi geliştirmemiz adına şikayet ve isteklerinizi bildiriniz düşünceleriniz bizim için önemlidir.