Ana içeriğe atla

Öne çıkanlar

THOR YILDIRIM TANRISI (BÖLÜM 2)

THORLA İLGİLİ  HİKAYELER: MJÖLNİR`İN ÇALINMASI Devlerin dünyası Jötunheimr'ın kralı Thrym, Freya'ya aşıktır. Onunla evlenmeyi planlıyor. Thor uyurken Mjölnir çekicini çalar. Çekiç çalınan Thor, Loki'ye koşar ve yardım ister. Loki, Thrym'in çekicini çaldığını söylüyor. Dev Thrym şantaj yapar ve Mjölnir karşılığında tanrıça Freya'yı ister. Tanrılar bir plan yapar ve Thor'un Thrym'i Freya olarak gizlemesine karar verir. Thor bir gelinlik ile Thrym'e gidecek ve çekici ondan alacak. Thor bunu kabul edemese de planı kabul etmek zorunda kalır.  İskandinav mitolojisindeki en güçlü tanrı Thor: Yıldırım tanrısı Thor Freya kılığına girerek Thrym'e gider. Thrym, Freya'nın sandığı Thor için bir ziyafet düzenler. İçecekler ziyafet boyunca içilir ve Thrym, Thor'un Freyja olduğuna ve Mjölnir'i elinde tuttuğuna inanır. Thor, Mjölnir'i alır almaz dev Thrym'den intikam alır. THOR VE TARIM Thor, örnek bir savaşçı ve sosyal düzenin savunucusu olmanın

ATHENA KİMDİR?

 

Athena 

Olympos tanrılarının saltanatı kurulduktan sonra Yıldırım tanrısı Zeus, bilge tanrıça Metis'i ilk karısı olarak seçer. Zeus, uzun bir kovalamacanın ardından farklı biçimler alarak ondan kaçmaya çalışan Metis'i yakalayarak bir ilişkiye girer. Bu olaydan sonra bir kehanet belirir. Dünya Ana'nın kehanetine göre, Metis bir kız doğuracak ve eğer tekrar hamile kalırsa, doğurduğu çocuk Zeus'u tahttan indirecek. Sonra Zeus, bilge tanrıça Metis'i tatlı sözlerle baştan çıkarır ve aniden onu yutar. Ona yaklaşan Hermes, rahatsızlığını hemen fark eder ve Hephaestus'u baltasını getirip Zeus'un kafasına bir yarık açmaya ikna eder. Zeus'un bölünmüş kafasıyla baştan ayağa silahlanmış, dünyayı inleyen bir çığlık atan Athena doğar.



Hesiodos, Theogony adlı kitabında Athena'nın doğumunu şu şekilde anlatır.

Tanrıların kralı Zeus ilk eş olarak
Metis’i, bilge tanrıçayı seçti kendine.
Metis en çok şey bilendir
bütün tanrılar ve ölümlüler arasında.
Ama bu tanrıça tam doğuracağı sırada
çakır gözlü Athena’yı.
Zeus Toprağın ve Göğün öğütlerine uyarak
sevdalı sözlerle aldatıp eşini
yuttu, gövdesinin içine aldı onu.

ÖZELLİKLERİ

Yunan mitolojisinde Athena; Zeka, ilham, sanat ve savaş tanrıçası olarak anılır Roma mitolojisindeki karşılığı Minerva'dır. Eserlerinde ona genellikle Pallas Athena adıyla iki adla atıfta bulunurlar. Robert Graves, Pallas isminin nedenini şu şekilde açıkladı:  Pelasglara'a göre Athena, Libya'daki Tritonis Gölü kenarında doğdu ve keçi derisi giymiş üç Libyalı perisi tarafından bulunup büyütüldü. Küçük bir çocukken, ikisi de mızrak ve kalkanlarla oynarken oyun arkadaşı Pallas'ı yanlışlıkla öldürdü. Adının başına bir acı sembolü olarak Pallas'ı ekledi.


Yorumlar

  1. Athena 'ya dair bilgilendirici içerikler bloğunuzun en ilgi çekici kısımlarından biri. Diğer antik çağ karakterleri hakkında yazılarınızı da merakla okuyacağım. Teşekkür ederim! Eğer siz de ünlüler hakkında bilgilere ulaşmak isterseniz de www.kimdirkim.com bloğuma beklerim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Geri bildirim

Sitemizi geliştirmemiz adına şikayet ve isteklerinizi bildiriniz düşünceleriniz bizim için önemlidir.