Ana içeriğe atla

Öne çıkanlar

THOR YILDIRIM TANRISI (BÖLÜM 2)

THORLA İLGİLİ  HİKAYELER: MJÖLNİR`İN ÇALINMASI Devlerin dünyası Jötunheimr'ın kralı Thrym, Freya'ya aşıktır. Onunla evlenmeyi planlıyor. Thor uyurken Mjölnir çekicini çalar. Çekiç çalınan Thor, Loki'ye koşar ve yardım ister. Loki, Thrym'in çekicini çaldığını söylüyor. Dev Thrym şantaj yapar ve Mjölnir karşılığında tanrıça Freya'yı ister. Tanrılar bir plan yapar ve Thor'un Thrym'i Freya olarak gizlemesine karar verir. Thor bir gelinlik ile Thrym'e gidecek ve çekici ondan alacak. Thor bunu kabul edemese de planı kabul etmek zorunda kalır.  İskandinav mitolojisindeki en güçlü tanrı Thor: Yıldırım tanrısı Thor Freya kılığına girerek Thrym'e gider. Thrym, Freya'nın sandığı Thor için bir ziyafet düzenler. İçecekler ziyafet boyunca içilir ve Thrym, Thor'un Freyja olduğuna ve Mjölnir'i elinde tuttuğuna inanır. Thor, Mjölnir'i alır almaz dev Thrym'den intikam alır. THOR VE TARIM Thor, örnek bir savaşçı ve sosyal düzenin savunucusu olmanın

KÖTÜLÜK VE KURNAZLIK TANRISI : LOKİ

 LOKİ KİMDİR?

Savaştan sonra çok küçük bir çocukken yalnız kaldı. Tanrı Odin onu yalnız bırakmaması gerektiğine karar verdi ve Loki'yi yanında Asgard'a götürdü. Orada o ve Thor kardeşler gibi büyümelerine izin verdi. Kendisine büyük bir sevgi ve sadakatle bağlı olduğu Sigyn ile evlendi. Bu evlilikten Nari adında bir çocuk doğdu. Loki'nin Angrboda adlı bir devle kaçamak bir ilişkisi vardı. Angrboda, kaderin habercisi anlamına gelen uğursuz bir isimdir. Bu boşluktan üç tane daha kötü niyetli, kötü niyetli ve kötü niyetli bebek doğdu. Kurt Fenrir, karasal yılan Jörmungandr ve nihayet yeraltı dünyasını yöneten doğaüstü güçler Hel'dir.

Söylentilere göre Loki, dünyanın varlığını sona erdirecek bir savaşta tanrılara karşı yer almış ve onlarla savaşacak bir ordunun başına geçmiştir. Ve Heimdall'ın dünyadaki en büyük düşmanıdır.

 Loki çok güzel görünümlü ve cana yakın biri olmasına rağmen, doğası gereği hem günahkâr hem de kötüdür. Diğer tüm tanrıları aldatacak ve alay edecek kadar kurnazdı. Neredeyse her durumda yaramazdı. Her zaman Aesir'in (İskandinav tanrılarının) başı derde girdi ve onları kurnaz planlarıyla onlardan kurtardı. Loki, Hıristiyan mitlerinde şeytanla ilişkilendirildi. 

Buz devlerinin çocuğu olan Loki,

 büyülü güçlerini bir kenara bıraksa da korkunç bir rakiptir. Buz devinin kanı sayesinde insanüstü bir güce ve insanüstü bir dayanıklılığa sahip. Resmi Marvel açıklamalarına göre 50 tonu rahatlıkla kaldırabilir. Küresel hastalıklara karşı bağışıktır ve birden fazla saldırıdan zarar görmez. Bu nedenle yaralanmalara karşı son derece dayanıklıdır. Ayrıca Loki çok güçlü bir sihirbazdır. Asgard'ın en güçlü büyücüsü olmasının yanı sıra, son zamanlarda Marvel çizgi romanlarında Sorcerer Supreme unvanını aldı. Yggdrasil ve Sentry tarafından desteklenen Doctor Strange'i bile rahatça idare etti. Büyülü güçleri sayesinde enerji patlamaları, moleküler boyutta değişiklikler, şekillendirme, astral projeksiyon, telepatik güçler, hipnoz ve ışınlanma gibi pek çok yeteneğe sahip olabilir. İnsanüstü gücünü ve dayanıklılığını sihirli bir şekilde artırabilir.

Loki ayrıca büyülü eşyaların gücünü kendisine aktarabilir ve bu nesnelerin yardımıyla büyülü gücünü artırabilir.

LOKİ NASIL ÖLDÜ?

Lokinin Ragnarok zamanı geldiğinde, ölü erkek ve kadınların tırnaklarından yapılan Naglfar (Çivi Gemisi) sular altında kalan dünyaya kolayca akacak. Tanrıların haini olarak bilinen Loki, Naglfar'ın kaptanı olacak. Loki, tanrıların ona bağladığı zincirlerden kurtulacak ve gemiyi ele geçirecek.

LOKİ İLE ALAKALI HİKAYELER:

TANRIÇA İDUNUN KAÇIRILMASI:

Loki, öfkeli dev Thiazi'nin kendi pervasızlığından dolayı eline düşer.

 Dev tanrıça Idun'u getirmezse Loki'yi öldürmekle tehdit ediyor. Loki, hayatını kurtarmak için devin isteklerini yerine getirir ve tanrıça Idun'u deveye verir. Daha sonra tanrılar onu ölümle tehdit ettiğinde, bu kez hayatta kalabilmek için Idun'u kurtarması gerektiğini düşünür. Kendini bir şahin kılığına sokar ve tanrıçayı pençeleriyle Asgard'a geri götürür. Kartal kılığına girmiş dev bir Thiazi onları takip etmeye başladı. Thiazi hedefini yakalamak üzereyken, tanrılar kalelerinin etrafında ateş eder ve ona saldırır. Alevler Thiazi'yi yakalayıp öldürür. Idun ve Loki, tanrıların salonuna güvenle ulaşır. Loki, yarattığı talihsizliği onarmada tanrılara yardım eder.

Thiazi'nin ölümünden sonra devin kızı Skadi, Asgard'a gelir ve babasının öldürülmesi için tazminat talep eder. Taleplerinden biri, sadece Loki'nin yapabileceği bir şey.

 Tanrıların onu güldürmesini istiyor. Loki bunu başarmak için ipin bir ucunu keçinin sakalına, diğer ucunu da testislere bağlar. Hem o hem de keçi çığlık atmaya başlar, biri bir yöne, öteki yöne sarsılır. Loki sonunda Skadi'nin kucağına düşer. Dev Skadi, böyle saçma bir gösteriye gülmeye başlar. Burada Loki bir kez daha tanrıların yardımına gelir, ancak yalnızca aptalca ve tuhaf şekillerde.

BALDURUN ÖLÜMÜ:

Baldur, Odin ve Frigg'in oğludur. Tanrıların en güzeli olarak bilinir ve herkes tarafından sevilir.

 Baldur'un çok sevilmesi Loki'yi kıskandırır. Baldur bir sabah uyandığında tanrıların yanına gider ve onlara rüyasını anlatır. 

Bir rüyada Nilfheim'ın ölü dünyasına gittiğini ve tanrıça Hel'i gördüğünü söyler. Bunu Baldur'un yakın ölümü olarak yorumlayarak herkes endişelenmeye başlar. Balder'ı öldürecek ve tehdidi ortadan kaldırabilecek herhangi bir şey bulmaya çalışıyorlar. Annesi Frigg, her bitki, hayvan, su, ateş, hastalık, zehirle konuşarak Baldur'a zarar vermeyeceklerine yemin eder.

Tanrılar Baldur'un incinmeyeceğinden emin olduktan sonra, ona taş gibi zararsız nesneler atarak etrafta oynamaya başlarlar. Bunu gören Loki, yaşlı bir kadın kılığına girer ve Frigg'e gider. Dünyadaki her şeye yemin ettirip ettirmediğini sorar. Frigg, Valhalla'nın batısında bulunan zararsız ökseotu dışında her şeye yemin ettiğini söylüyor.

 Bunu duyan Loki hemen ökseotu aramaya başlar. Valhalla'yı geçer, söylenen ökseotunu bulur ve ondan bir ok çıkarır. Daha sonra Baldur'a zararsız nesneler atarak tanrıların oynadığı salona gelir. Burada Odin'in kör oğlu, tanrı Hodra'yı görüyor. Hodr diğer tanrılardan sıyrılıyor. Hodra'ya gider ve neden oyuna katılmadığını sorar. Hodr, kör olduğu ve atış yapamayacağı için onlara katılmadığını söyler. Loki daha sonra ona ökseotundan bir ok verir ve onu Baldur'a atabileceğini söyler.

Hodra Baldur bir okla kalbinden vurulur ve yerinde ölür. Herkes, Loki'nin öldüğünde kaçmaya başladığında bir ayı olduğunu anlar. İskandinav mitolojisinin kötü ve sinsi tanrısı Loki Loki Frigg Tanrı Hermod, Nilfheim'a gidecek ve tanrıça Hel ile konuşacak ve onu Baldur'u Asgard'a geri döndürmeye ikna etmeye çalışacak. Hermod, Hel'in sarayına gider ve ona Baldur'un ne kadar iyi olduğunu söyler ve onu tekrar Asgard'a iade etmek ister.

 Tanrıça, dünyadaki tüm canlılar Baldur için ağlarsa onu özgür bırakacağına söz verir. Sonra Asgard'a döner ve tanrılardan yardım ister. Tanrılar yeryüzündeki her şeyle ateşle, suyla, hastalıkla, toprakla konuşur ve onu Baldur için ağlatır. Daha sonra mağarada bir devana ile karşılaşırlar. Devana, tüm ısrarlara rağmen Baldur'un ölümünün onu ilgilendirmediğini ve onun için ağlamayacağını söylüyor. Bu kararı hiçbir şey değiştirmez.

Sonuç olarak Hel'in şartları karşılanamaz ve Baldur hayata döndürülemez. Bu, devi deforme eden Loki'den başkası değil. Devan'ının Loki olduğunu öğrenen ve Baldur'un ölümüne katılımını gören tanrılar onu takip eder. Loki balık kılığına girer ve kaçmaya başlar.

 Thor kuyruğunu tutuyor. Tanrılar Loki'yi derin ve karanlık bir mağaraya hapseder. Loki'nin oğlu Narfi, tanrılara karşı işlediği suçlardan dolayı öldürülür ve Loki bir mağaradaki üç kayaya zincirlenerek bağırsaklarından bir zincir oluşturur. Loki'nin kafasına zehirli bir yılan koydular. Bu yılanın zehri Loki'nin yüzüne sürekli akmaktadır. Karısı Sigyn, Loki'ye gelir. Onu kurtaramasa da, kaseye dökülen zehri toplar, ancak kabı boşaltmaya giderken zehir hala Loki'nin yüzüne akar. Loki bu şekilde Ragnarok'a kadar esaret altında kalacaktır.

Yorumlar

Geri bildirim

Sitemizi geliştirmemiz adına şikayet ve isteklerinizi bildiriniz düşünceleriniz bizim için önemlidir.