Öne çıkanlar

THOR YILDIRIM TANRISI (BÖLÜM 2)

THORLA İLGİLİ  HİKAYELER:

MJÖLNİR`İN ÇALINMASI

Devlerin dünyası Jötunheimr'ın kralı Thrym, Freya'ya aşıktır. Onunla evlenmeyi planlıyor. Thor uyurken Mjölnir çekicini çalar. Çekiç çalınan Thor, Loki'ye koşar ve yardım ister. Loki, Thrym'in çekicini çaldığını söylüyor. Dev Thrym şantaj yapar ve Mjölnir karşılığında tanrıça Freya'yı ister. Tanrılar bir plan yapar ve Thor'un Thrym'i Freya olarak gizlemesine karar verir. Thor bir gelinlik ile Thrym'e gidecek ve çekici ondan alacak. Thor bunu kabul edemese de planı kabul etmek zorunda kalır.

 İskandinav mitolojisindeki en güçlü tanrı Thor: Yıldırım tanrısı Thor Freya kılığına girerek Thrym'e gider. Thrym, Freya'nın sandığı Thor için bir ziyafet düzenler. İçecekler ziyafet boyunca içilir ve Thrym, Thor'un Freyja olduğuna ve Mjölnir'i elinde tuttuğuna inanır. Thor, Mjölnir'i alır almaz dev Thrym'den intikam alır.

THOR VE TARIM

Thor, örnek bir savaşçı ve sosyal düzenin savunucusu olmanın yanı sıra, tarımı ve doğurganlığı teşvik etmede de büyük bir rol oynadı. Thor'un tarımla ilişkisi cennet tanrısı olmasından kaynaklanıyordu. Özellikle ekinlerin büyümesine neden olan yağmurla ilişkilidir. Nadiren adı geçen eşi Sif, kesinlikle mısır tarlalarının sembolü olan altın rengi saçtan bahsediyor.

 Bu nedenle evlilikleri, özellikle Hint-Avrupa halkları arasında, genellikle cennet tanrısı ile dünya tanrıçası arasında, din tarihçilerinin "hiyerogamisine" (ilahi evlilik) bir örnektir. Yeryüzünün doğurganlığı ve insanların yüksek refahı, cennet ve yeryüzü arasındaki cinsel ilişkinin sonucudur.

THOR`UN KEÇİLERİ

Thor'un arabasını iki erkek keçi çekiyor. Bu keçiler Tanngniost (çatlayan dişler), Tanngrisnir (diş gıcırdatma). Midgard halkı tekerleklerden gelen yüksek sesleri duyar ve Thor gökyüzünde uçarken tekerleklerden kıvılcım ve şimşekleri görür.

 Midgard halkı buna gök gürültüsü ve şimşek diyor. Thor bir günden fazla uzak kalırsa iki keçi pişirip yer ama keçileri yemiş olsa da ertesi gün Mjölnir çekiciyle onları canlandıracaktır.

VE SON OLARAK THOR NASIL ÖLDÜ?

Thor'un özel düşmanı, insan uygarlığının dünyası Midgard'ı çevreleyen devasa deniz yılanı Jormungand'dır. Ragnarok sırasında Thor, Midgard Serpent Jormungand ile savaşmaya başlayacak. Thor, büyük bir yılanı çekiç darbeleriyle kesebilecek.

 Ama yılan onu o kadar çok zehirle kaplayacak ki Thor uzun sürmeyecek. Ölmeden önce dokuz adım atacak ve kanını Vigrid toprağına eklemeden önce yok edilecek. Oğulları Magni ve Modi, az sayıda diğer tanrılarla birlikte, Ragnarok'tan kurtuldu ve düzeni sağlamak için kullandıkları çekici miras aldı.

THOR DEV MİYDİ?

Thor, devlerin temsil ettiği kaos, düzensizlik ve yıkım güçlerine karşı savaşan ve kozmosu sürekli koruyan biri gibi görünüyor. Yine de Thor'un 4'te 3 devi var. Thor'un babası Odin, yarı devdir.


Yorumlar

Geri bildirim

Sitemizi geliştirmemiz adına şikayet ve isteklerinizi bildiriniz düşünceleriniz bizim için önemlidir.