Ana içeriğe atla

Öne çıkanlar

THOR YILDIRIM TANRISI (BÖLÜM 2)

THORLA İLGİLİ  HİKAYELER: MJÖLNİR`İN ÇALINMASI Devlerin dünyası Jötunheimr'ın kralı Thrym, Freya'ya aşıktır. Onunla evlenmeyi planlıyor. Thor uyurken Mjölnir çekicini çalar. Çekiç çalınan Thor, Loki'ye koşar ve yardım ister. Loki, Thrym'in çekicini çaldığını söylüyor. Dev Thrym şantaj yapar ve Mjölnir karşılığında tanrıça Freya'yı ister. Tanrılar bir plan yapar ve Thor'un Thrym'i Freya olarak gizlemesine karar verir. Thor bir gelinlik ile Thrym'e gidecek ve çekici ondan alacak. Thor bunu kabul edemese de planı kabul etmek zorunda kalır.  İskandinav mitolojisindeki en güçlü tanrı Thor: Yıldırım tanrısı Thor Freya kılığına girerek Thrym'e gider. Thrym, Freya'nın sandığı Thor için bir ziyafet düzenler. İçecekler ziyafet boyunca içilir ve Thrym, Thor'un Freyja olduğuna ve Mjölnir'i elinde tuttuğuna inanır. Thor, Mjölnir'i alır almaz dev Thrym'den intikam alır. THOR VE TARIM Thor, örnek bir savaşçı ve sosyal düzenin savunucusu olmanın

HELLHOUND CERBERUS (KERBEROS)

 KERBEROS NEDİR KİMDİR?

HADES YAZISINA ULAŞMAK İÇİN: HADES KİMDİR?

Kerberos'un tasvirlerine baktığımızda genellikle Hades'in ayaklarının dibinde durduğunu görebiliriz. Kerberos, vücudu yarı yılan ve caltrop olan Typhon'dan doğmuş çok korkutucu bir köpektir. Kerberos'un kuyruğu çirkin görünümlü bir yılandır. Yunan mitolojisi tarihinde önemli bir yere sahip olan Hesiodos, Kerberos'un 50 başı olduğunu söylese de, genel olarak üç başlı olduğu kabul edilmektedir. 

Kerberos, Yunan mitolojisi tarihindeki efsanevi olaylardan biri olan Herakles'in on iki görevinden biriydi. Herakles'e emanet edilen on ikinci görev, Kerberos'u ele geçirmek ve canlandırmaktır. Herakles, Atina yakınlarındaki Eleusis şehrine giderek ölüler diyarına nasıl diri olarak gidileceğini öğrenmeye çalıştı, yolunu buldu ve ölüler diyarına gitti. Kerberos'u canlı tutmayı ve görevini başarıyla tamamlamayı başardı.

Söylentilere göre Hades Kerberos köpeğinin başı bugünü, baş geçmişi, baş ise geleceği temsil etmektedir. Bazıları için baş, bebekliği, gençliği ve yaşlılığı simgeliyor. Yunan mitolojisinin mantığının sınırlarını değiştiren olaylara gerçekçi bir yorum getirmeye çalışan Herakleitos, efsane olarak anlatılan olayların gelenekten kaynaklandığına inanmaktadır.

 Bu nedenle, Kerberos ile yürüyen iki köpek yavrusu nedeniyle Hades'in köpeğinin üç başı olduğunu düşündü. Hades Kerberos'un köpeği ile Asya çakalını, yani çakal türüne ait altın çakal arasında bir bağlantı bulmaya çalışan uzmanlar da vardı. Kendisiyle ilgili sanıldığının aksine, üç başlı köpek sadece taze ve canlı ete açmış ve bu özelliği nedeniyle cesetlere ilgi duymuyor ya da can atmıyordu.

CERBERUS HİKAYELERİ:

ORPHEUS EFSANESİ:

Antik efsanedeki en fanatik ve yetenekli müzisyen ve şair olan Orpheus, yeteneklerini Cerberus'u geçip ölülerin diyarına girmek için kullandı. Karısı Eurydice'nin ölümünden sonra Orpheus'tan Hades'e girmesi ve onu kurtarmaya çalışması istendi. Lir müziğinin çok tatlı olduğu ve bu yüzden kayalardan gözyaşlarını tutabildiği söylendi. Yeraltı dünyasının kapılarında duran bilinçli Cerberus'u sakinleştirmek yeterliydi.

AENEAS İLE KARŞILAŞMA:

Roma mitolojisi, Yunan komşularının ana karakterlerinin çoğunu seçti. Virgil'in Aeneid'inde, Orpheus ve Herkül gibi Aeneas'ın kahramanı yeraltına inmek zorunda kaldı. Selefleri gibi, Aeneas da Cerberus'u geçmek için yardıma ve desteğe ihtiyaç duyuyordu. Orpheus'un müzikle üç başlı bir canavar rolünü oynadığı ve Herkül'ün canavarı acımasızca ezdiği Aeneas, bu vesileyle akıl hastası bir köpeğe eşlik ederek Kumaean Sibyl'den gitti.

Peygamber Sibyl, kahramanı Hades'ten yönetti ve birlikte Cerberus'a yaklaştılar. Doğru anda çok başlı bir köpeğin kulaklarını duymak için uyanan Sybil, köpeğin şifalı bisküvisini fırlattı. John Dryden tarafından Aeneid'in çevirisi :

"Ihtiyatlı Sibyl önce hazırlamıştı

Balda bir sop, muhafızları cezbetmek için dikti;

Hangi, güçlü ilaçlar ile karıştırdı, o önce döküm

Açgözlü sırıtan çeneleri"


Cerberus küçük pastayı yemiş ve uykuya daldı, onları unaccosted geçirmesine izin verdi.




Yorumlar

Geri bildirim

Sitemizi geliştirmemiz adına şikayet ve isteklerinizi bildiriniz düşünceleriniz bizim için önemlidir.