Ana içeriğe atla

Öne çıkanlar

THOR YILDIRIM TANRISI (BÖLÜM 2)

THORLA İLGİLİ  HİKAYELER: MJÖLNİR`İN ÇALINMASI Devlerin dünyası Jötunheimr'ın kralı Thrym, Freya'ya aşıktır. Onunla evlenmeyi planlıyor. Thor uyurken Mjölnir çekicini çalar. Çekiç çalınan Thor, Loki'ye koşar ve yardım ister. Loki, Thrym'in çekicini çaldığını söylüyor. Dev Thrym şantaj yapar ve Mjölnir karşılığında tanrıça Freya'yı ister. Tanrılar bir plan yapar ve Thor'un Thrym'i Freya olarak gizlemesine karar verir. Thor bir gelinlik ile Thrym'e gidecek ve çekici ondan alacak. Thor bunu kabul edemese de planı kabul etmek zorunda kalır.  İskandinav mitolojisindeki en güçlü tanrı Thor: Yıldırım tanrısı Thor Freya kılığına girerek Thrym'e gider. Thrym, Freya'nın sandığı Thor için bir ziyafet düzenler. İçecekler ziyafet boyunca içilir ve Thrym, Thor'un Freyja olduğuna ve Mjölnir'i elinde tuttuğuna inanır. Thor, Mjölnir'i alır almaz dev Thrym'den intikam alır. THOR VE TARIM Thor, örnek bir savaşçı ve sosyal düzenin savunucusu olmanın

EN CESUR TANRI:TYR (ODİN'İN OGLU)

 TYR KİMDİR?

Güçlü savaşçı Tyr, İskandinav mitlerinin ilk tanrılarından biridir. Tyr'in efsanelerinden çok azı hayatta kaldı, ancak mirası adalet ve yasallığın sembolü olmaya devam ediyor. Tyr, tanrıların en cesuru olarak kabul edilir ve savaşta cesaret ve kahramanlığa ilham verir. Tyr, İskandinav panteonunun başlıca tanrılarından biri olan ve Odin'in oğlu olan Aesir klanının orijinal bir üyesiydi. Tire'nin daha önceki dönemlerde tanrıların lideri olduğuna inanılır.

TYR'IN AİLESİ:

Tyr'in babası, Her Şeyin Babası olarak bilinen Aesir klanının reisi Odin'dir. Frigg, Odin'in karısı ve Tyr'ın annesidir. Frigg, aşk ve evliliğin İskandinav temsilcisidir ve cennetin tanrıçasıdır. Kahin olarak da bilinir, gelecekte ne olacağını biliyordu ama değiştiremiyordu.

TYR'IN ELİNİ KAYBETMESİ:KURT FENERİ 

Fenrirler, tanrı Loki ve dev Angrbody'nin dev kurt yavrularıydı. Doğduğunda, bir gün kozmosu yok etmeye yardım edeceği tahmin ediliyordu. Büyüyüp daha da sertleştikçe, Aesir tanrıları korunmaları için onun durdurulması gerektiğine karar verdiler. 

Tanrıların Fenrir kurdunu bağlamaya yönelik ilk girişimi başarısız oldu. Hızlı bir tekme ile zinciri kırdı. İki kat daha güçlü bir goblen ile tekrar denediler, ancak dev kurt da bağdan kurtulmayı başardı. Bu noktada, tanrılar giderek daha fazla endişelendi ve Tyr'in babası Odin, yeraltı dünyasından huysuz kara elflere yardım için bir mesaj gönderdi. 


Cüceler altı sihirli malzemeden pranga yapmayı kabul ettiler: bir ayının kravatı, bir kadının sakalı, bir kedinin pençesinin sesi, bir dağ kökü, bir balığın nefesi ve bir kuşun tükürüğü. Sonuç, ipek kadar pürüzsüz ama demir kadar güçlü bir zincirdir.

Başlangıçta zincirleme oyununun gücünü göstermek için bir fırsat olarak tadını çıkaran Fenrir, gizlice o halkadan kurtulma yeteneğinden şüphe etti ve dönmesine izin vermeden önce iyi niyet göstermesini istedi. Tire ayağa kalktı ve cesaretle elini kurdun ağzına koydu ve tüm tanrılara bir iyi niyet sunusu olarak sundu. Ancak o zaman Fenrir zincirin ona takılmasına izin verdi.

 Bu sefer kaçma girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı. Hapse atıldığı için hüsrana uğrayan ve öfkelenen Tyr'ın elini tuttu. Tyr, tanrıların güvenliği için bir elini feda etti. Aesir'in geri kalanı içeri atladı ve zinciri büyük bir kayaya bağlı devasa bir taş levhadan geçirerek Fenrir'i kalıcı olarak o noktaya bağlı bıraktı. Uluyan kurdun ağzı daha sonra kapatıldı. Tanrıların kıyameti Ragnarok dönemine kadar sessiz kaldı.

TYR'IN GÜNÜMÜZE ETKİLERİ:

Tyr daha sonra Romalılar tarafından Mars gezegeni ile ilişkilendirildi ve haftanın gününe onun onuruna Salı (Týsdagr) adını verdi. Norveç'te ayrıca Tyr ve Tysnes adında bir komün vardır. Daha sonra ünlü babası Odin'den daha az önemli hale geldi. MS 21-700 yılları arasında, Avrupa'ya ve Avrupa'ya yapılan Germen göçleri döneminde, antik Tire efsanesinin çoğu ortadan kalktı. Marvel Comics, Tyr'ı, insanüstü güçlere sahip, kılıç kullanan bir Asgard savaşçısı olan İskandinav tanrısını model alan bir karakterle popüler kültürle tanıştırdı.


Yorumlar

Geri bildirim

Sitemizi geliştirmemiz adına şikayet ve isteklerinizi bildiriniz düşünceleriniz bizim için önemlidir.