Ana içeriğe atla

Öne çıkanlar

THOR YILDIRIM TANRISI (BÖLÜM 2)

THORLA İLGİLİ  HİKAYELER: MJÖLNİR`İN ÇALINMASI Devlerin dünyası Jötunheimr'ın kralı Thrym, Freya'ya aşıktır. Onunla evlenmeyi planlıyor. Thor uyurken Mjölnir çekicini çalar. Çekiç çalınan Thor, Loki'ye koşar ve yardım ister. Loki, Thrym'in çekicini çaldığını söylüyor. Dev Thrym şantaj yapar ve Mjölnir karşılığında tanrıça Freya'yı ister. Tanrılar bir plan yapar ve Thor'un Thrym'i Freya olarak gizlemesine karar verir. Thor bir gelinlik ile Thrym'e gidecek ve çekici ondan alacak. Thor bunu kabul edemese de planı kabul etmek zorunda kalır.  İskandinav mitolojisindeki en güçlü tanrı Thor: Yıldırım tanrısı Thor Freya kılığına girerek Thrym'e gider. Thrym, Freya'nın sandığı Thor için bir ziyafet düzenler. İçecekler ziyafet boyunca içilir ve Thrym, Thor'un Freyja olduğuna ve Mjölnir'i elinde tuttuğuna inanır. Thor, Mjölnir'i alır almaz dev Thrym'den intikam alır. THOR VE TARIM Thor, örnek bir savaşçı ve sosyal düzenin savunucusu olmanın

ANUBİS (ÖLÜLERİN TANRISI)

ANUBİS KİMDİR? HANGİ MİTOLOJİ?

Mumyalama tanrısı olarak bilinen Anubis, yeraltı dünyasına yolculuğun insan için sorunsuz geçmesini sağlamaktan sorumluydu. Mumyalamanın mucidi olarak kabul edildi ve birkaç önemli işlevi yerine getirdi. Önce ölülerin cesetlerini mumyaladı. Mumyalama basit bir iş değil ve Anubis bunun doğru yapıldığından emin oldu. Ayrıca her mumyayı aldı ve hem Ağız Açma törenini hem de ruhu Cennetsel Kurban Alanına yönlendirme ritüelini hızla gerçekleştirdi. Birçoğu Anubis'in mezarlarını hem fiziksel hem de ruhsal olarak koruyacağına inanıyordu. Mısırlılar ölülerin bedenlerinin öbür dünyaya kadar korunması gerektiğine inanıyorlardı ve bu inançta Anubis büyük rol oynadı.

ANUBİSİN KÖKENLERİ:

 Birçoğu Anubis'in mezarlarını hem fiziksel hem de ruhsal olarak koruyacağına inanıyordu. Mısırlılar ölülerin bedenlerinin öbür dünyaya kadar korunması gerektiğine inanıyorlardı ve bu inançta Anubis büyük rol oynadı. Anubis'in kökenleri Anubis, MÖ 3. binyılda ölülerin tanrısı olarak kabul edildi. Yeraltına hükmetti ve merhumun kaderine karar verdi.

 Zamanla, Anubis'in günlük görevleri değişti.Anubis daha uzmanlaşmış bir tanrı olurken, Osiris yeraltı dünyasını yönetmeyi ve öbür dünyaya girenleri yönetmeyi devraldı. Yeni ölenlerin ruhlarını yeraltı dünyasına yönlendirdi. Yaşayan dünya ile yeraltı arasındaki alana başkanlık etti ve ruhların asla geride bırakılmamasını sağladı.

ANUBİSİN GÖRÜNÜŞÜ:

Sanatsal temsillerde Anubis, yarı çakal ve yarı insan olarak tasvir edilir. Genellikle ilahi bir asa tutar. Bazen İsis'in yanında kara çakal, bazen de köpek olarak gösterilir. Sembolü genellikle resimlerinde görünür, siyah beyaz öküz derisi kanla kaplı, bir direğe asılı. Tarihçiler bu sembolün anlamını bilmiyorlar.

ANUBİSİN SEMBOLLERİ:

 Anubis ile ilişkilendirilen, tanrılardan çok daha fazla sembol vardır. Birincisi, daha önce de belirtildiği gibi, direğe asılı sığır derisi ana sembolüdür, ancak kimse ne anlama geldiğini bilmiyor. İlişkili olduğu ikinci ana sembol çakaldır

 Çakalların mezarların yakınında olduğu bilinmektedir, bu da Mısırlıların mezar inşa etmeye başlama nedenlerinden biridir. Anubis, bu tekniği icat ettiği için mumyalama ekipmanı ile de ilişkilidir.

Yorumlar

Geri bildirim

Sitemizi geliştirmemiz adına şikayet ve isteklerinizi bildiriniz düşünceleriniz bizim için önemlidir.