Ana içeriğe atla

Öne çıkanlar

THOR YILDIRIM TANRISI (BÖLÜM 2)

THORLA İLGİLİ  HİKAYELER: MJÖLNİR`İN ÇALINMASI Devlerin dünyası Jötunheimr'ın kralı Thrym, Freya'ya aşıktır. Onunla evlenmeyi planlıyor. Thor uyurken Mjölnir çekicini çalar. Çekiç çalınan Thor, Loki'ye koşar ve yardım ister. Loki, Thrym'in çekicini çaldığını söylüyor. Dev Thrym şantaj yapar ve Mjölnir karşılığında tanrıça Freya'yı ister. Tanrılar bir plan yapar ve Thor'un Thrym'i Freya olarak gizlemesine karar verir. Thor bir gelinlik ile Thrym'e gidecek ve çekici ondan alacak. Thor bunu kabul edemese de planı kabul etmek zorunda kalır.  İskandinav mitolojisindeki en güçlü tanrı Thor: Yıldırım tanrısı Thor Freya kılığına girerek Thrym'e gider. Thrym, Freya'nın sandığı Thor için bir ziyafet düzenler. İçecekler ziyafet boyunca içilir ve Thrym, Thor'un Freyja olduğuna ve Mjölnir'i elinde tuttuğuna inanır. Thor, Mjölnir'i alır almaz dev Thrym'den intikam alır. THOR VE TARIM Thor, örnek bir savaşçı ve sosyal düzenin savunucusu olmanın

MEDUSA KİMDİR? MEDUSA EFSANESİ

 MEDUSA KİMDİR?

Hepimizin bildigi ama tanımadıgı Medusa yılan saçlı dişi canavarının gözlerinin içine bakanı taşa çevirdiği kişidir. Nitekim ki bu canavarı filmlerde, heykellerde, kesinlikle resmine rastlamış olabilirsiniz.

Medusa, Gorgonlar olarak bilinen üç kız kardeşten tek ölümlüdür. 

Gorgonlar ise Yunan mitolojisinde yılan saçlı, korkutucu yüzlere sahip üç kız kardeş Sthenno, Euryale ve Medusa'ya verilen ve kendilerine bakanı taşa çeviren genel atlardır. "Gorgon" kelimesi Yunanca "Gorgos" kelimesinden gelir. "Korkunç, korkutucu" anlamına gelir. 

Bu nedenle, kızların ve içlerinden en ünlüsü olan Medusa'nın, Yunanlıların adeti haline gelen, baktığı her şeyi taşa çevirme yeteneğine sahip olduğuna inanıldığından; Yılan başlı kızları Medusa'nın başını kalkanlarına, korumak istedikleri eşyalarına, binalarına, tapınaklarına ve zırhlarına kazımışlardır. Bu gelenek, esas olarak MÖ 8. yy'ın sonundan sonra yaşadıkları bölgede görülür.

ŞİMDİ GELELİM MEDUSA EFSANESİNE;

Bununla ilgili çeşitli efsaneler var. Bunlardan birini size en doğru şekilde sunacağız. Yani Medusa, doğuştan yılan derisi saçlı ve korkutucu bir yüze sahip bir kadın olarak doğmamıştır. Bazı eski mitolojik kaynaklar da onun bu şekilde doğduğunu yazar. Ama efsaneye göre böyle doğmamış, herkesi büyüleyen güzel bir kızmış. Güzelliği o kadar göz kamaştırıcı ki, diğer tanrıçaların, özellikle de Tanrıça Athena'nın kıskançlığına ilham verdi.

 Tüm tanrıların ilgisini çeken Medusa, denizler tanrısı Poseidon'un da dikkatini çekmiş ve bu durum deniz tanrısı Poseidon için öyle bir hale gelmiş ki, Medusa'yı tanrıça Athena'nın tapınağına zorla yaptırmıştır. . Tanrıça Athena bunu kendisine saygısızlık olarak görür ve güzel Medusa'yı Gorgon yaparak cezalandırır. Yani Athena, Medusa'nın güzelliğini kıskançlığından alır. Artık Medusa'nın saçları yılana dönmüş, yüzü çirkinleşmiş, ona bakanlar taşa dönmüştür.

Athena cezanın çok küçük olduğunu düşünür ve Medusa'yı öldürmek ister. O sırada devreye giren Perseus, halkın kahramanı olarak bilinir. Çünkü Medusa'yı o öldürdü. Perseus, Medusa'yı öldürmeye karar verdiğinde Athena'dan ve diğer tanrı ve tanrıçalardan büyük yardım alır. Athena sayesinde Medusa'nın nerede olduğunu öğrenir ve Afrika'nın en batı ülkelerine doğru yola çıkar.

 Yolculuğunda, altın elmalarla dolu Tanrıça Hera'nın diyarına gider. Orada Perseus, akşam perilerinden bir sırt çantası alır. Bu sırt çantasına öldürdüğü Medusa'nın kafasını koyacaktır. Efsaneye göre ; Tanrılar, Perseus'u tüm saldırılara karşı silahlarla donatır. Perseus, Zeus'un elmas gibi son derece sert ve keskin kılıcı; Hermesten kanatlı sandaletler; Hades'ten Görünmezlik Miğferi; Olağanüstü korumaya sahip olan Athena'dan aynalı kalkanını ödünç alarak Medusa'nın kaldığı mağaraya doğru yola çıkar.

Athena cezanın çok küçük olduğunu düşünür ve Medusa'yı öldürmek ister. O sırada devreye giren Perseus, halkın kahramanı olarak bilinir.

 Çünkü Medusa'yı o öldürdü. Perseus, Medusa'yı öldürmeye karar verdiğinde Athena'dan ve diğer tanrı ve tanrıçalardan büyük yardım alır. Athena sayesinde Medusa'nın nerede olduğunu öğrenir ve Afrika'nın en batı ülkelerine gider. Yolculuğunda altın elmalarla dolu Tanrıça Hera'nın krallığına gider. Orada Perseus, akşam perilerinden bir sırt çantası alır.

 Bu sırt çantasına öldürdüğü Medusa'nın kafasını koyacaktır. Efsaneye göre ; Tanrılar, Perseus'u tüm saldırılara karşı silahlarla donatır. Zeus'un elmas gibi son derece sert ve keskin kılıcı Perseus; Hermesten kanatlı sandaletler; Hades'ten Görünmezlik Miğferi; Olağanüstü korumaya sahip olan Athena'dan ayna kalkanını ödünç alarak Medusa'nın yaşadığı mağaraya gider. 


Yorumlar

Geri bildirim

Sitemizi geliştirmemiz adına şikayet ve isteklerinizi bildiriniz düşünceleriniz bizim için önemlidir.