Ana içeriğe atla

Öne çıkanlar

THOR YILDIRIM TANRISI (BÖLÜM 2)

THORLA İLGİLİ  HİKAYELER: MJÖLNİR`İN ÇALINMASI Devlerin dünyası Jötunheimr'ın kralı Thrym, Freya'ya aşıktır. Onunla evlenmeyi planlıyor. Thor uyurken Mjölnir çekicini çalar. Çekiç çalınan Thor, Loki'ye koşar ve yardım ister. Loki, Thrym'in çekicini çaldığını söylüyor. Dev Thrym şantaj yapar ve Mjölnir karşılığında tanrıça Freya'yı ister. Tanrılar bir plan yapar ve Thor'un Thrym'i Freya olarak gizlemesine karar verir. Thor bir gelinlik ile Thrym'e gidecek ve çekici ondan alacak. Thor bunu kabul edemese de planı kabul etmek zorunda kalır.  İskandinav mitolojisindeki en güçlü tanrı Thor: Yıldırım tanrısı Thor Freya kılığına girerek Thrym'e gider. Thrym, Freya'nın sandığı Thor için bir ziyafet düzenler. İçecekler ziyafet boyunca içilir ve Thrym, Thor'un Freyja olduğuna ve Mjölnir'i elinde tuttuğuna inanır. Thor, Mjölnir'i alır almaz dev Thrym'den intikam alır. THOR VE TARIM Thor, örnek bir savaşçı ve sosyal düzenin savunucusu olmanın

EVRENİN DOKUZ DİYARI

İSKANDİNAV MİTOLOJİSİNDE Kİ DİYARLAR;

İskandinav mitolojisinde evren dokuza bölünmüştür.
Evrenin merkezi, büyük dünya ağacı Yggdrasil'di ve bu dokuz diyar, ağacın köklerinden yaratılmış ve olağanüstü bir şekilde yan yana uzanmıştı.

Eski İskandinav eserleri (Eddic ve Skaldic şiiri olarak bilinir) şunu iddia ediyor: evrenin ve dünyaların yerlerini bilmek. Açıklamaları veya bazı durumlarda ülkelerin kim olduğuna dair ayrıntıları bile umursamıyorlar. Gerçek şu ki, İskandinav dininin yazılı kutsal metinleri yoktu ve bazı ülkeler diğerlerinden daha az biliniyor.

İskandinav dini inancı, síður (gelenek ya da alışkanlık anlamına gelir) kavramı ile nitelendirilirdi, çünkü bu kavram tamamıyla insanların hayatı ile bütünleşmişti. İnsanlar kilise gibi herhangi bir yerde dini bir törene katılmazlar, ancak evlerinde, ormanlık alanda veya yeraltı gibi kutsal yerlerde tanrılara ibadet ederlerdi. Tanrılara ait tapınaklara dair kanıtlar olmasına rağmen, burada hangi ayinlerin ve törenlerin yapıldığına dair bir kayıt yok.


İzlandalı mitoloji uzmanı Snorri Sturluson (MS 1179-1241) büyük İskandinav destanlarını yazdı, ancak destanlar Hıristiyan azizleriydi. Okuyuculara yönelik yazılar ve Hıristiyan kutsal metinleri vardı, dolayısıyla kaynak bilgileri değişti. Bilim adamlarının "gerçek" İskandinav inançlarını somutlaştırdığını söylediği Volsung Destanı bile daha sonra MS 1250 civarında isimsiz bir Hıristiyan yazar tarafından yazıldı.

 Daha sonraki eserler şüphesiz çok daha eski ve daha özgün İskandinav hikayelerine gönderme yapıyor, ancak eserler, yazıldıkları Hıristiyan bağlamına göre renkleniyor. Örneğin bilim adamları, ahiret kavramı olan Heli'nin, eski literatürde Niflhel olarak bilinmesine rağmen, İskandinavya'nın yeni dinle tanıştırılmasından sonra İskandinav kozmolojisine eklenen tamamen Hıristiyan bir kavram olduğuna inanıyorlar.


İskandinav mitolojisinde ki ilk dokuz alem şunlardı:

  • Asgard - Aesir tanrılarının diyarı
  • Alfheim - Işık elfleri diyarı
  • Jotunheim - Devler diyarı
  • Midgard - İnsanlar diyarı
  • Muspelheim/Muspell - Ateş devleri ya da kaos diyarı
  • Nidavellir - Cüceler diyarı
  • Niflheim - Buz ve sis diyarı
  • Svartalheim - Kara elf diyarı
  • Vanaheim - Vanir tanrılarının diyarı

Yorumlar

Geri bildirim

Sitemizi geliştirmemiz adına şikayet ve isteklerinizi bildiriniz düşünceleriniz bizim için önemlidir.